Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gastronomie

Sarmale din pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 28 Martie 2017, 14:34

Sarmale din pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)

În Deltă se mănâncă curent, vara și iarna, sarmale cu pește, și se bea vin alb de la Istria, ori de Murfatlar, ce se găsește...

Sarmale din pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Alviță de casă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 27 Martie 2017, 08:14

Alviță de casă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

N-am gustat alviță de casă decât o dată în viață și în trecut (trist spune poetul: „ma-mprospatez cu dulcea-mi tinerețe...

Alviță de casă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 24 Martie 2017, 09:26

Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Prajilă (papară, ratotă) se mai spune în Ardeal omletei, iar în Oltenia e o cârpeala de noră tânără și ne-nvatata: prin ia...

Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Papanași muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 23 Martie 2017, 10:44

Papanași muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Printre puținele dulciuri țărănești care se fac, adesea reușit, și la cârciumile din oraș, unul din numeroasele feluri de...

Papanași muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Zamă țărănească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 21 Martie 2017, 13:53

Zamă țărănească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

O supă-ciorbă cu foarte mult zarzavat, „bruscata“ de pâinea uscată, rămasă de alaltăieri.

Zamă țărănească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
“Boeuf Stroganoff” (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 21 Martie 2017, 10:47

“Boeuf Stroganoff” (reţeta Kerei Caliţa)

Aceasta compozitie a Contelui Alexandr Grigorievici Stroganov, urmasul unor vechi baroni rusi, este cel care a infiintat...

“Boeuf Stroganoff” (reţeta Kerei Caliţa)
Tăieței la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 20 Martie 2017, 07:43

Tăieței la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Și-n Banat și-n Ardeal, tăiețeii se fac în casă, numai din făină și ouă, slujind la orice, la supe, la mâncăruri cu sos, dar...

Tăieței la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Grădinuca la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 17 Martie 2017, 08:32

Grădinuca la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Mi s-a părut extrem de simpatic numele ăsta (acum, că a venit primăvara), așezat pe ceva bun de tot, un fel de ghiveci...

Grădinuca la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ruladă din purceluş de lapte umplută cu fructe confiate (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 16 Martie 2017, 11:11

Ruladă din purceluş de lapte umplută cu fructe confiate (reţeta Kerei Caliţa)

Intr-una din zilele de sarbatoare, cum ar fi 8 Martie, Kera Calita a pregatit rulada din purcelus de lapte umpluta cu fructe...

Ruladă din purceluş de lapte umplută cu fructe confiate (reţeta Kerei Caliţa)
Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 16 Martie 2017, 08:59

Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Zisă națională la ei în regiune, tocană de cartofi de pe valea Hartibaciului seamănă cu bucla strâns împletită de pe chelia...

Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Zarbuscă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 15 Martie 2017, 13:29

Zarbuscă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de stână din Moneasa e cunoscută și în Parâng și în Ceahlău sub numele de Sărbușcă ori Sârbușcă. Nemtenii de urcă...

Zarbuscă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Burtă de porc umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 14 Martie 2017, 11:59

Burtă de porc umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Mai puțin cunoscută, această rețetă din Muntenia de sud l-a entuziasmat la vremea ei pe Păstorel, dar și pe generalul...

Burtă de porc umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Toci moldovenesc (Tocinei)-Rețeta lui Radu Anton Roman
Gastronomie 13 Martie 2017, 09:02

Toci moldovenesc (Tocinei)-Rețeta lui Radu Anton Roman

Bucătăria țărănească mi se pare singura despre care poți spune, în același timp, că e simplă și elaborată.

Toci moldovenesc (Tocinei)-Rețeta lui Radu Anton Roman
Cotlet de porc din Jimbolia (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 10 Martie 2017, 08:14

Cotlet de porc din Jimbolia (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu-i cine știe ce, doar o prăjeală muiată cu ceva sos de ceapă și smântână (miroase deja a cină șvăbească) dar mănânci fără...

Cotlet de porc din Jimbolia (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Crap umplut pe sos de măsline și surimi (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 09 Martie 2017, 15:21

Crap umplut pe sos de măsline și surimi (rețeta Kerei Calița)

Pentru 6 elegante doamne la Sfanta sarbatoare Buna Vestire :

Crap umplut pe sos de măsline și surimi (rețeta Kerei Calița)
Porumbelul fript (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 08 Martie 2017, 09:55

Porumbelul fript (reţeta Kerei Caliţa)

Pentru 6 târgoveţi, la o masă cu măsură, s-ar cere:

Porumbelul fript (reţeta Kerei Caliţa)
Pulpă de porc întreagă (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 08 Martie 2017, 09:35

Pulpă de porc întreagă (reţeta Kerei Caliţa)

Pulpa de porc intreaga, cu soriciul pe dansa, coapta indelung la cuptoarele Kerei, pregatita la bufetul suedez al Cavalerilor...

Pulpă de porc întreagă (reţeta Kerei Caliţa)
Tocană națională (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 07 Martie 2017, 09:22

Tocană națională (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Luați și vedeți în cărți de bucate mai vechi, cele dintre cele două războaie și de mai ‘nainte: așa se cheamă, tocană națională!

Tocană națională (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Dulceață de moșmoane (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 06 Martie 2017, 11:17

Dulceață de moșmoane (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Moșmoanele sunt, în Moldova și Bucovina, merele sălbatice, mici cât ciresile pietroase. Roșii și parfumate, dau o dulceața de...

Dulceață de moșmoane (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Tocăniță moldovenească (Friptură ca la moldoveni) - Rețeta lui Radu Anton Roman
Gastronomie 03 Martie 2017, 12:05

Tocăniță moldovenească (Friptură ca la moldoveni) - Rețeta lui Radu Anton Roman

Celor ce s-au încumetat în „pub“-rile irlandeze, în cârciumioarele galeze ori în casele lituaniene n-o să li se pară deloc...

Tocăniță moldovenească (Friptură ca la moldoveni) - Rețeta lui Radu Anton Roman
Purcel la cuptor (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 01 Martie 2017, 14:17

Purcel la cuptor (rețeta Kerei Calița)

Un singur godac pentru oricati caballeros, oricum nu-i feliu temelie, ci numai fudulie, fiecine apuca o ciorvarta si-i...

Purcel la cuptor (rețeta Kerei Calița)
Cârnați de vânat (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 01 Martie 2017, 07:59

Cârnați de vânat (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Cârnații de vânat se fac de veacuri în gospodăriile țărănești din Ardeal (și de pretutindeni, am ales Transilvania mai mult...

Cârnați de vânat (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Papanași muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 27 Februarie 2017, 12:49

Papanași muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Printre puținele dulciuri țărănești care se fac, adesea reușit, și la cârciumile din oraș, unul din numeroasele feluri de...

Papanași muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Rață întreagă pe castraveți murați (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 27 Februarie 2017, 12:22

Rață întreagă pe castraveți murați (rețeta Kerei Calița)

Se curata o rata mare si grasa, se spala, se sareaza, se unge cu multa zeama de lamaie, piper negru, enibahar si ulei de...

Rață întreagă pe castraveți murați (rețeta Kerei Calița)
Hârzobi de păstrăv afumat („păstrăvi la cobză”) - Rețeta lui Radu Anton Roman
Gastronomie 23 Februarie 2017, 11:43

Hârzobi de păstrăv afumat („păstrăvi la cobză”) - Rețeta lui Radu Anton Roman

La munte, în județul Suceava, peștele se usucă. Peștișorii nu se curăță, se întind pe drănicioare ori se înfig în țigle și se...

Hârzobi de păstrăv afumat („păstrăvi la cobză”) - Rețeta lui Radu Anton Roman
Tartă – flan cu fructe – a la Kera Calița
Gastronomie 23 Februarie 2017, 11:31

Tartă – flan cu fructe – a la Kera Calița

Se prepara ca viata unui Sfant- adeca avand multa rabdare- si se aseaza coca in forma de tarta ( rotunda, dreptunghiulara,...

Tartă – flan cu fructe – a la Kera Calița
Păstrugă a la Kera Calita (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 22 Februarie 2017, 13:35

Păstrugă a la Kera Calita (rețeta Kerei Calița)

Pastruga de Marea Neagra este o specie de sturion, pregatita si servita cu mare izbanda la soirelele Kerei.

Păstrugă a la Kera Calita (rețeta Kerei Calița)
Pilaf (zis și ghiveci sau plachie) bănățean (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 22 Februarie 2017, 08:06

Pilaf (zis și ghiveci sau plachie) bănățean (Rețeta lui Radu Anton Roman)

De la Deta, nimic nu e departe, nici măcar Trieste, ceva tot o să vă tulbure culorile tricolor-padaneze ale unui rissotto de...

Pilaf (zis și ghiveci sau plachie) bănățean (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Iepure de Ianina (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 21 Februarie 2017, 12:06

Iepure de Ianina (rețeta Kerei Calița)

2 iepuri intregi gatiti la cuptor pentru serbari, aniversari si onomastici . Pentru 6 meseni se caută proviant: 2 iepuri 500...

Iepure de Ianina (rețeta Kerei Calița)
Friptură la tavă cu piure de vișine (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 21 Februarie 2017, 08:12

Friptură la tavă cu piure de vișine (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe partea Careiului, acolo unde începe câmpia de nord a Transilvaniei și înfloresc livezi de vișini-ce spectacol...

Friptură la tavă cu piure de vișine (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Pui la frigare, oltenesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 20 Februarie 2017, 07:37

Pui la frigare, oltenesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Temperamentală, explozivă și multiculturală, bucătăria oltenească ignoră vocile savante care o contestă până la a...

Pui la frigare, oltenesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Fasole şi cârnaţi pentru turiştii saxoni (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 20 Februarie 2017, 07:22

Fasole şi cârnaţi pentru turiştii saxoni (rețeta Kerei Calița)

Dupa echinoctiu, se stie, valurile se domolesc si oaspetii cu dolari si euroi dau navala in insule, spre studiul anticelor...

Fasole şi cârnaţi pentru turiştii saxoni (rețeta Kerei Calița)
Musaca de Dorna (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 17 Februarie 2017, 08:40

Musaca de Dorna (Rețeta lui Radu Anton Roman)

E, vorbiți-mi și mie acum despre apartenența orientală a acestei musacale!

Musaca de Dorna (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Borș de nisetru (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 16 Februarie 2017, 09:03

Borș de nisetru (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Nistrul, Prutul și cei 800 de metri de Dunăre să trăiască, dar și importurile de sturion și caviar din Caspică (apare, ca un...

Borș de nisetru (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Chiftele din legume (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 15 Februarie 2017, 12:28

Chiftele din legume (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Joaca și jerba unei zile de vară, un fel de ghiveci, în fond, care e perfect numai cu sos de roșii la care se adaugă 2...

Chiftele din legume (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Găluște de păsat (Rețeta lui Anton Roman)
Gastronomie 14 Februarie 2017, 08:44

Găluște de păsat (Rețeta lui Anton Roman)

Dacă nu ai semănat până la Armiden, poți să bagi mestecăul mămăligii în foc. (Muslea-Bârlea)

Găluște de păsat (Rețeta lui Anton Roman)
Ciorbă de cap de crap (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 13 Februarie 2017, 09:29

Ciorbă de cap de crap (Rețeta lui Radu Anton Roman)

În Deltă, mai ales, capul de crap mare este o delicatesă, o bucățică râvnită cum puține sunt, care se suge sau ronțăie până...

Ciorbă de cap de crap (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Timbală milaneză, rețetă clasică a gastronomiei italiene
Gastronomie 12 Februarie 2017, 10:02

Timbală milaneză, rețetă clasică a gastronomiei italiene

Combinație stranie de aluat de tartă și macaroane, timbala milaneză cunoaște azi o simplificare a rețetei care o face...

Timbală milaneză, rețetă clasică a gastronomiei italiene
Potage à la St. Germain, rețeta clasică a gastronomiei franceze
Gastronomie 12 Februarie 2017, 07:18

Potage à la St. Germain, rețeta clasică a gastronomiei franceze

Termenul „à la St. Germain” se referă la garnitura de mazăre verde (boabele se pasează ori se zdrobesc, pentru a se obține un...

Potage à la St. Germain, rețeta clasică a gastronomiei franceze
Consommé à la royale, rețetă clasică a bucătăriei franceze
Gastronomie 11 Februarie 2017, 21:52

Consommé à la royale, rețetă clasică a bucătăriei franceze

Consomeul nu este o supă sau o simplă fiertură, așa cum se face în mai toate casele, fără finețuri și desăvârșiri gustative....

Consommé à la royale, rețetă clasică a bucătăriei franceze
Pui la ceaun (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 10 Februarie 2017, 12:38

Pui la ceaun (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Un laitmotiv, un alt reper a ceea ce restaurantele, pe bună dreptate, consideră bucătărie românească, cu o singură și timidă...

Pui la ceaun (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Zamă de crupe (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 09 Februarie 2017, 12:26

Zamă de crupe (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ori sărăcia cruntă a spulberat tot avutul iar vaca „s-a starpit“ de scârbă și înfometare, ori păcatele sunt mari iar...

Zamă de crupe (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ardei umpluți ca-n Bucovina (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 08 Februarie 2017, 12:14

Ardei umpluți ca-n Bucovina (Rețeta lui Radu Anton Roman)

E de ajuns să adaugi ceva, o moleculă de zahăr să zicem, sau să scoți ceva, un atom de pătrunjel, să înlocuiești un nimicut,...

Ardei umpluți ca-n Bucovina (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Colțunași (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 07 Februarie 2017, 12:33

Colțunași (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Cu brânză ori cu carne ori cu orice, în formă de triunghi, (colț) unasii sunt niște plăcințele fragezele, fierte și stropite...

Colțunași (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 06 Februarie 2017, 07:43

Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrică mondenități (sau mică joacă...

Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Chilca cu ceapă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 03 Februarie 2017, 11:50

Chilca cu ceapă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

„Sărătura săracului“, cum se spunea peștișorilor aruncați de vii, direct din năvod, de pescarii de la Jurilovca în putina cu...

Chilca cu ceapă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Legume la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 02 Februarie 2017, 08:55

Legume la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Așa e vara oltenească: iei de toate din grădină, mulgi vaca, cauți prin cuibar și gata masa. Vin nu mai e din mai, așa că te...

Legume la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Tortă călugărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 01 Februarie 2017, 08:54

Tortă călugărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

După orgia gastronomică de mai sus, nu-mi rămâne decât să merg la mânăstire, să ispășesc. Dar tocmai acolo, la Agapia, la...

Tortă călugărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Cuiburi de cinci (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 31 Ianuarie 2017, 08:33

Cuiburi de cinci (Rețeta lui Radu Anton Roman)

În Bucovina muntoasă, spre Prislop, se fac sarmalele sarmalelor! Nici o terfeloagă cum e asta a mea nu le-a povestit, decât...

Cuiburi de cinci (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Zacuscă de pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 30 Ianuarie 2017, 13:41

Zacuscă de pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Între Prut, Nistru și Dunăre pare să fie mai mult pește decât oriunde.

Zacuscă de pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Mușchiuleți umpluți de Lipova (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 27 Ianuarie 2017, 12:13

Mușchiuleți umpluți de Lipova (Rețeta lui Radu Anton Roman)

După ce taie porcul, meșterii cârnățari de prin Lugoj și Lipova (când povestește de ținutul romsvab al bunica-sii, Traianul...

Mușchiuleți umpluți de Lipova (Rețeta lui Radu Anton Roman)