În Deltă se mănâncă curent, vara și iarna, sarmale cu pește, și se bea vin alb de la Istria, ori de Murfatlar, ce se găsește...
N-am gustat alviță de casă decât o dată în viață și în trecut (trist spune poetul: „ma-mprospatez cu dulcea-mi tinerețe...
Prajilă (papară, ratotă) se mai spune în Ardeal omletei, iar în Oltenia e o cârpeala de noră tânără și ne-nvatata: prin ia...
Printre puținele dulciuri țărănești care se fac, adesea reușit, și la cârciumile din oraș, unul din numeroasele feluri de...
O supă-ciorbă cu foarte mult zarzavat, „bruscata“ de pâinea uscată, rămasă de alaltăieri.
Aceasta compozitie a Contelui Alexandr Grigorievici Stroganov, urmasul unor vechi baroni rusi, este cel care a infiintat...
Și-n Banat și-n Ardeal, tăiețeii se fac în casă, numai din făină și ouă, slujind la orice, la supe, la mâncăruri cu sos, dar...
Mi s-a părut extrem de simpatic numele ăsta (acum, că a venit primăvara), așezat pe ceva bun de tot, un fel de ghiveci...
Intr-una din zilele de sarbatoare, cum ar fi 8 Martie, Kera Calita a pregatit rulada din purcelus de lapte umpluta cu fructe...
Zisă națională la ei în regiune, tocană de cartofi de pe valea Hartibaciului seamănă cu bucla strâns împletită de pe chelia...
Ciorba de stână din Moneasa e cunoscută și în Parâng și în Ceahlău sub numele de Sărbușcă ori Sârbușcă. Nemtenii de urcă...
Mai puțin cunoscută, această rețetă din Muntenia de sud l-a entuziasmat la vremea ei pe Păstorel, dar și pe generalul...
Bucătăria țărănească mi se pare singura despre care poți spune, în același timp, că e simplă și elaborată.
Nu-i cine știe ce, doar o prăjeală muiată cu ceva sos de ceapă și smântână (miroase deja a cină șvăbească) dar mănânci fără...
Pentru 6 elegante doamne la Sfanta sarbatoare Buna Vestire :
Pentru 6 târgoveţi, la o masă cu măsură, s-ar cere:
Pulpa de porc intreaga, cu soriciul pe dansa, coapta indelung la cuptoarele Kerei, pregatita la bufetul suedez al Cavalerilor...
Luați și vedeți în cărți de bucate mai vechi, cele dintre cele două războaie și de mai ‘nainte: așa se cheamă, tocană națională!
Moșmoanele sunt, în Moldova și Bucovina, merele sălbatice, mici cât ciresile pietroase. Roșii și parfumate, dau o dulceața de...
Celor ce s-au încumetat în „pub“-rile irlandeze, în cârciumioarele galeze ori în casele lituaniene n-o să li se pară deloc...
Un singur godac pentru oricati caballeros, oricum nu-i feliu temelie, ci numai fudulie, fiecine apuca o ciorvarta si-i...
Cârnații de vânat se fac de veacuri în gospodăriile țărănești din Ardeal (și de pretutindeni, am ales Transilvania mai mult...
Printre puținele dulciuri țărănești care se fac, adesea reușit, și la cârciumile din oraș, unul din numeroasele feluri de...
Se curata o rata mare si grasa, se spala, se sareaza, se unge cu multa zeama de lamaie, piper negru, enibahar si ulei de...
La munte, în județul Suceava, peștele se usucă. Peștișorii nu se curăță, se întind pe drănicioare ori se înfig în țigle și se...
Se prepara ca viata unui Sfant- adeca avand multa rabdare- si se aseaza coca in forma de tarta ( rotunda, dreptunghiulara,...
Pastruga de Marea Neagra este o specie de sturion, pregatita si servita cu mare izbanda la soirelele Kerei.
De la Deta, nimic nu e departe, nici măcar Trieste, ceva tot o să vă tulbure culorile tricolor-padaneze ale unui rissotto de...
2 iepuri intregi gatiti la cuptor pentru serbari, aniversari si onomastici . Pentru 6 meseni se caută proviant: 2 iepuri 500...
Pe partea Careiului, acolo unde începe câmpia de nord a Transilvaniei și înfloresc livezi de vișini-ce spectacol...
Temperamentală, explozivă și multiculturală, bucătăria oltenească ignoră vocile savante care o contestă până la a...
Dupa echinoctiu, se stie, valurile se domolesc si oaspetii cu dolari si euroi dau navala in insule, spre studiul anticelor...
E, vorbiți-mi și mie acum despre apartenența orientală a acestei musacale!
Nistrul, Prutul și cei 800 de metri de Dunăre să trăiască, dar și importurile de sturion și caviar din Caspică (apare, ca un...
Joaca și jerba unei zile de vară, un fel de ghiveci, în fond, care e perfect numai cu sos de roșii la care se adaugă 2...
Dacă nu ai semănat până la Armiden, poți să bagi mestecăul mămăligii în foc. (Muslea-Bârlea)
În Deltă, mai ales, capul de crap mare este o delicatesă, o bucățică râvnită cum puține sunt, care se suge sau ronțăie până...
Combinație stranie de aluat de tartă și macaroane, timbala milaneză cunoaște azi o simplificare a rețetei care o face...
Termenul „à la St. Germain” se referă la garnitura de mazăre verde (boabele se pasează ori se zdrobesc, pentru a se obține un...
Consomeul nu este o supă sau o simplă fiertură, așa cum se face în mai toate casele, fără finețuri și desăvârșiri gustative....
Un laitmotiv, un alt reper a ceea ce restaurantele, pe bună dreptate, consideră bucătărie românească, cu o singură și timidă...
Ori sărăcia cruntă a spulberat tot avutul iar vaca „s-a starpit“ de scârbă și înfometare, ori păcatele sunt mari iar...
E de ajuns să adaugi ceva, o moleculă de zahăr să zicem, sau să scoți ceva, un atom de pătrunjel, să înlocuiești un nimicut,...
Cu brânză ori cu carne ori cu orice, în formă de triunghi, (colț) unasii sunt niște plăcințele fragezele, fierte și stropite...
Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrică mondenități (sau mică joacă...
„Sărătura săracului“, cum se spunea peștișorilor aruncați de vii, direct din năvod, de pescarii de la Jurilovca în putina cu...
Așa e vara oltenească: iei de toate din grădină, mulgi vaca, cauți prin cuibar și gata masa. Vin nu mai e din mai, așa că te...
După orgia gastronomică de mai sus, nu-mi rămâne decât să merg la mânăstire, să ispășesc. Dar tocmai acolo, la Agapia, la...
În Bucovina muntoasă, spre Prislop, se fac sarmalele sarmalelor! Nici o terfeloagă cum e asta a mea nu le-a povestit, decât...
Între Prut, Nistru și Dunăre pare să fie mai mult pește decât oriunde.
După ce taie porcul, meșterii cârnățari de prin Lugoj și Lipova (când povestește de ținutul romsvab al bunica-sii, Traianul...