Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gastronomie

Cum afumăm produsele din carne? Ce esență de lemn e mai potrivită afumării
Gastronomie 20 Decembrie 2021, 18:06

Cum afumăm produsele din carne? Ce esență de lemn e mai potrivită afumării

Ce perioadă din an poate fi mai potrivită pentru a vorbi despre afumarea produsele din carne, dacă nu cea a sărbătorilor de...

Cum afumăm produsele din carne? Ce esență de lemn e mai potrivită afumării
Câteva istorii și rețete de Ignat
Gastronomie 20 Decembrie 2021, 06:34

Câteva istorii și rețete de Ignat

La 20 decembrie, când este Ignatul, încep a se tăia porcii, după cum cere datina. Apropierea de Crăciun nu este deloc...

Câteva istorii și rețete de Ignat
Prăjitura lui Moș Nicolae (rețete românești pe gustul tău)
Gastronomie 05 Decembrie 2021, 11:45

Prăjitura lui Moș Nicolae (rețete românești pe gustul tău)

Aroma acestei prăjituri o să-l aducă pe Moș Nicolae în toate casele, pentru că amestecul de caramel, portocală și vanilie...

Prăjitura lui Moș Nicolae (rețete românești pe gustul tău)
Mai e loc pentru... lokum? Istoria unui desert turcesc
Gastronomie 03 Decembrie 2021, 08:38

Mai e loc pentru... lokum? Istoria unui desert turcesc

Un desert savuros care a stârnit pasiuni la Curtea Otomană, un ingredient care a şters frontierele şi a ajuns cunoscut în...

Mai e loc pentru... lokum? Istoria unui desert turcesc
Legenda indiană  a tamarindului, care ar ascunde noaptea duhurile pământului
Gastronomie 01 Decembrie 2021, 08:48

Legenda indiană a tamarindului, care ar ascunde noaptea duhurile pământului

Gustul dulce-acrişor al fructelor de tamarind este un răsfăţ pentru amatorii de esenţe exotice, inedite, pentru cei cărora le...

Legenda indiană a tamarindului, care ar ascunde noaptea duhurile pământului
Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului
Gastronomie 29 Octombrie 2021, 08:55

Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului

„De n-ar și horincă-n sat/ Nișiodată n-aș și bat/ Dar așa horincă este/Eu la lume-s de poveste..."

Cum se prepară horinca în Țara Năsăudului
„Mic Dejun la Margina”, premiat de Reţeaua Europeană de Turism Cultural
Gastronomie 23 Octombrie 2021, 05:36

„Mic Dejun la Margina”, premiat de Reţeaua Europeană de Turism Cultural

Proiectul agroturistic „Mic Dejun la Margina” a obţinut locul al treilea în cadrul concursului Destinaţia 2021 pentru Turism...

„Mic Dejun la Margina”, premiat de Reţeaua Europeană de Turism Cultural
Congelatorul - prieten sau dușman? Ce nu ar trebui niciodată să îți lipsească
Gastronomie 31 Mai 2021, 18:56

Congelatorul - prieten sau dușman? Ce nu ar trebui niciodată să îți lipsească

În congelatorul dvs. ar trebui să fie întotdeauna suficient pentru a pregăti o masă atunci când nu ați avut timp să faceți...

Congelatorul - prieten sau dușman? Ce nu ar trebui niciodată să îți lipsească
De unde vin lasagna?
Gastronomie 31 Mai 2021, 18:38

De unde vin lasagna?

Lasagna nu reprezintă altceva decât paste foarte late. Originea lor este îndepărtată, ele datează din Antichitate. Grecii și...

De unde vin lasagna?
Ciocolata albă este cu adevărat ciocolată?
Gastronomie 31 Mai 2021, 16:26

Ciocolata albă este cu adevărat ciocolată?

Copiilor le place ciocolata albă și poate și dumneavoastră. Este la modă tocmai datorită laturii sale regresive. Dar este...

Ciocolata albă este cu adevărat ciocolată?
10 produse alimentare specifice țării noastre urmează să fie atestate în Uniunea Europeană
Gastronomie 23 Decembrie 2018, 09:30

10 produse alimentare specifice țării noastre urmează să fie atestate în Uniunea Europeană

România mai are încă 10 produse care urmează să fie atestate în Uniunea Europeană, printre care cârnații de Pleșcoi,...

10 produse alimentare specifice țării noastre urmează să fie atestate în Uniunea Europeană
Trucul care transformă sarmalele într-o mâncare sănătoasă și cu mai puține calorii
Gastronomie 23 Decembrie 2018, 09:21

Trucul care transformă sarmalele într-o mâncare sănătoasă și cu mai puține calorii

Sarmalele pot fi pregătite sănătos şi pot reprezenta o mâncare hrănitoare şi benefică organismului.

Trucul care transformă sarmalele într-o mâncare sănătoasă și cu mai puține calorii
Borș de sfeclă a la Cluj, rețeta din 1962
Gastronomie 23 Decembrie 2018, 07:47

Borș de sfeclă a la Cluj, rețeta din 1962

Ingrediente:

Borș de sfeclă a la Cluj, rețeta din 1962
Sătenii bistrițeni pregătesc de Crăciun numai bucate tradiționale
Gastronomie 20 Decembrie 2018, 08:50

Sătenii bistrițeni pregătesc de Crăciun numai bucate tradiționale

Mâncarea traditională pregătită în satele bistrițene de Crăciun are la bază carnea de porc. Înainte cu vreo două săptămâni de...

Sătenii bistrițeni pregătesc de Crăciun numai bucate tradiționale
Concursul internațional "Pomana Porcului", organizat în orașul Pecica
Gastronomie 14 Decembrie 2018, 13:26

Concursul internațional "Pomana Porcului", organizat în orașul Pecica

Primăria Orașului Pecica organizează și în acest an concursul internațional intitulat Pomana Porcului. Evenimentul...

Concursul internațional "Pomana Porcului", organizat în orașul Pecica
„Produs în Bistrița”, în premieră la Târgul de Crăciun de la Besancon
Gastronomie 09 Decembrie 2018, 09:37

„Produs în Bistrița”, în premieră la Târgul de Crăciun de la Besancon

Bunătățile și creațiile unicat marca „Produs în Bistrița-Năsăud” ajung de astăzi în casele francezilor din Regiunea Franche...

„Produs în Bistrița”, în premieră la Târgul de Crăciun de la Besancon
România nu are niciun sortiment de brânză în top 78 mondial
Gastronomie 06 Decembrie 2018, 08:52

România nu are niciun sortiment de brânză în top 78 mondial

Cei mai buni la acest capitol sunt norvegienii, spaniolii, francezii şi englezii. În top se mai situează producătorii din...

România nu are niciun sortiment de brânză în top 78 mondial
Efectele benefice ale jumărilor
Gastronomie 05 Decembrie 2018, 09:40

Efectele benefice ale jumărilor

Jumările de porc, numite în unele regiuni ale ţării jumeri sau jumere, nu lipsesc de pe masa românilor în perioada Crăciunului.

Efectele benefice ale jumărilor
Îţi place şoriciul de porc? Iată sfatul nutriționistului
Gastronomie 05 Decembrie 2018, 09:34

Îţi place şoriciul de porc? Iată sfatul nutriționistului

Șoriciul nu este mult diferit de pielea de la pui, iar nutriționiștii ne sfătuiesc să nu exagerăm cu mâncatul pentru că are...

Îţi place şoriciul de porc? Iată sfatul nutriționistului
Cum arată cămara unei mănăstiri în prag de iarnă. Şirul borcanelor aşezate și etichetate
Gastronomie 29 Noiembrie 2018, 10:30

Cum arată cămara unei mănăstiri în prag de iarnă. Şirul borcanelor aşezate și etichetate

Fiecare borcan este aşezat cu grijă, etichetat şi pregătit pentru sezonul rece. Călugării se îngrijesc toată toamna pentru ca...

Cum arată cămara unei mănăstiri în prag de iarnă. Şirul borcanelor aşezate și etichetate
Crap auriu de Dunăre pe varză albă fiartă (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 22 Noiembrie 2018, 11:23

Crap auriu de Dunăre pe varză albă fiartă (reţeta Kerei Caliţa)

Discipolul marelui Nicolas Bodislav, creatorul de școală culinară a Jariștei, tânărul și iscusitul chef Lucene Radu m-a...

Crap auriu de Dunăre pe varză albă fiartă (reţeta Kerei Caliţa)
Puțin despre sarmale și câteva rețete vechi un pic mai altfel
Gastronomie 15 Noiembrie 2018, 16:44

Puțin despre sarmale și câteva rețete vechi un pic mai altfel

Pe câtă poftă, îndestulare și satisfacție ne oferă sarmalele, pe atât de mult murmur general gângurat în barbă, neliniște și...

Puțin despre sarmale și câteva rețete vechi un pic mai altfel
Calcan cu roșii, bureți și măsline (reţeta KEREI CALIŢA)
Gastronomie 12 Noiembrie 2018, 18:00

Calcan cu roșii, bureți și măsline (reţeta KEREI CALIŢA)

Pentru transformarea în realitate a gusturilor de haute cuisine, atât Regina Maria cât și fiul ei cel mare Carol, au adus în...

Calcan cu roșii, bureți și măsline (reţeta KEREI CALIŢA)
Ultima zi la Festivalul Ţuicii de la Vălenii de Munte
Gastronomie 04 Noiembrie 2018, 11:18

Ultima zi la Festivalul Ţuicii de la Vălenii de Munte

Cel mai frumos eveniment al sfârşitului de toamnă a început, vineri, la Vălenii de Munte, în prezenţa autorităţilor locale şi...

Ultima zi la Festivalul Ţuicii de la Vălenii de Munte
Oraşul în care s-a deschis a doua bancă de alimente din România
Gastronomie 04 Noiembrie 2018, 09:04

Oraşul în care s-a deschis a doua bancă de alimente din România

Noua bancă de alimente a fost fondată de către Junior Chamber International, prin proiectul Food Waste Combat, cu susţinerea...

Oraşul în care s-a deschis a doua bancă de alimente din România
Topul produselor alimentare nesănătoase, conform APC
Gastronomie 31 Octombrie 2018, 12:27

Topul produselor alimentare nesănătoase, conform APC

APC a făcut un top după mărci ale produselor pe care nu ar trebui să le achiziţioneze românii, după studii amănunţite privind...

Topul produselor alimentare nesănătoase, conform APC
Ardei umpluți murați (rețetă interbelică)
Gastronomie 29 Octombrie 2018, 17:21

Ardei umpluți murați (rețetă interbelică)

Această reţetă este "culeasă" dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud...

Ardei umpluți murați (rețetă interbelică)
Tu știi care e timpul corect pentru fierberea unui ou moale? Află secretul
Gastronomie 28 Octombrie 2018, 07:05

Tu știi care e timpul corect pentru fierberea unui ou moale? Află secretul

Dacă îţi plac ouăle trebuie să ştii cum şi cât trebuie fierte pentru a obţine oul perfect pentru tine: moale, tare sau mediu....

Tu știi care e timpul corect pentru fierberea unui ou moale? Află secretul
Borș de pește, rețeta din Chilia Veche
Gastronomie 27 Octombrie 2018, 14:17

Borș de pește, rețeta din Chilia Veche

Rețetarele sunt “organisme vii” și sunt supuse diferențelor de la o zonă la alta, de la o gospodină la alta. Nu există o...

Borș de pește, rețeta din Chilia Veche
O nouă ediție e Festivalului Vinului
Gastronomie 26 Octombrie 2018, 15:22

O nouă ediție e Festivalului Vinului

O nouă ediție e Festivalului Vinului a fost programată să se desfășoare în primul sfârșit de săptămână din luna noiembrie, la...

O nouă ediție e Festivalului Vinului
Una din trei zacuște conține zahăr adăugat
Gastronomie 24 Octombrie 2018, 08:44

Una din trei zacuște conține zahăr adăugat

Zacusca, una dintre gustările preferate ale românilor, poate să nu reprezinte întotdeauna o alegere 100% înţeleaptă.

Una din trei zacuște conține zahăr adăugat
Vinurile vrâncene, preferate la „Bachus 2018”
Gastronomie 08 Octombrie 2018, 09:50

Vinurile vrâncene, preferate la „Bachus 2018”

Patru dintre acestea, au obținut Marea Medalie de Aur şi dreptul de a înscrie, gratuit, câte 10 probe de vin la Concursul...

Vinurile vrâncene, preferate la „Bachus 2018”
Cum se păstrează mărarul verde pentru iarnă
Gastronomie 04 Octombrie 2018, 16:45

Cum se păstrează mărarul verde pentru iarnă

Gospodinele pregătesc în această perioadă fel şi fel de conserve pentru iarna care se apropie. Vă prezentăm aici o reţetă...

Cum se păstrează mărarul verde pentru iarnă
Sarmale cu praz – rețetă culeasă de Mircea Groza
Gastronomie 04 Octombrie 2018, 16:06

Sarmale cu praz – rețetă culeasă de Mircea Groza

Despre praz am citit în multe locuri. Am şi gătit mult cu praz, îl folosesc, în special, în preparatele bucătăriei Imperiului...

Sarmale cu praz – rețetă culeasă de Mircea Groza
Festivalul Viei și Vinului ”Bachus” ajunge la ediția a XXVI-a
Gastronomie 01 Octombrie 2018, 09:55

Festivalul Viei și Vinului ”Bachus” ajunge la ediția a XXVI-a

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Vrancea și va avea loc în perioada 4-7 octombrie. Festivalul are loc la...

Festivalul Viei și Vinului ”Bachus” ajunge la ediția a XXVI-a
Vechi, dar bune! Trei rețete românești după care îți va lăsa gura apă
Gastronomie 27 Septembrie 2018, 17:58

Vechi, dar bune! Trei rețete românești după care îți va lăsa gura apă

În ultimul timp, cultura culinară din România se lasă invadată de tot felul de produse alimentare aduse de peste mări și...

Vechi, dar bune! Trei rețete românești după care îți va lăsa gura apă
Reţetă de gulaş veche, din anul 1600, preparată la Deva
Gastronomie 20 Septembrie 2018, 22:17

Reţetă de gulaş veche, din anul 1600, preparată la Deva

Un gulaş preparat după o reţetă veche din anul 1600 va fi unul dintre punctele de interes ale Zilelor Maghiare din judeţul...

Reţetă de gulaş veche, din anul 1600, preparată la Deva
Chimiștii au dezvăluit secretul clătitelor perfecte
Gastronomie 20 Septembrie 2018, 21:58

Chimiștii au dezvăluit secretul clătitelor perfecte

Cu atât de multe rețete de clătite, alegerea celei perfecte pentru acest deliciu devine dificilă. Chimiştii americani au...

Chimiștii au dezvăluit secretul clătitelor perfecte
Cum se coace puiul în lut frăgezit într-un baiţ de must
Gastronomie 18 Septembrie 2018, 12:11

Cum se coace puiul în lut frăgezit într-un baiţ de must

Bucătarul bănăţean Uica Mihai povesteşte că are o reţetă pe care o pregătea în tinereţe. Este vorba despre un mod anume în...

Cum se coace puiul în lut frăgezit într-un baiţ de must
Pleșcavița și alte bunătăți din Banat (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 17 Septembrie 2018, 11:45

Pleșcavița și alte bunătăți din Banat (reţeta Kerei Caliţa)

Banatul a fost dintotdeauna o lume precum acul pământului, adică iute și iscusită! Vlahii de dincolo și de dincoace de...

Pleșcavița și alte bunătăți din Banat (reţeta Kerei Caliţa)
„Plăcintă-ntinsă ca pă la noi”, în Tabăra Căsoaia
Gastronomie 14 Septembrie 2018, 19:41

„Plăcintă-ntinsă ca pă la noi”, în Tabăra Căsoaia

Complexul turistic din munții Zarandului, renumit pentru aerul puternic ozonat combinat cu frumusețea peisajului, găzduiește...

„Plăcintă-ntinsă ca pă la noi”, în Tabăra Căsoaia
Festivalul Dulciurilor, la Brăila
Gastronomie 14 Septembrie 2018, 17:36

Festivalul Dulciurilor, la Brăila

Festivalul Dulciurilor, primul eveniment de acest gen care are loc la Brăila, se desfășoară în aceste zile pe strada Mihai...

Festivalul Dulciurilor, la Brăila
Festivalul sarmalelor de la Praid
Gastronomie 12 Septembrie 2018, 07:27

Festivalul sarmalelor de la Praid

Este o sărbătoare culinară, devenită tradițională, care anul acesta se va desfășura în perioda 21-23 septembrie. Potrivit...

Festivalul sarmalelor de la Praid
„Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”
Gastronomie 08 Septembrie 2018, 03:49

„Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”

”Sentimentele, cultura și turismul nu țin cont de granițe administrative. Conacele din Secuime pot completa oferta turistică...

„Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci”
Tuslamaua și plăcinta dobrogeană – bucurii culinare între Dunăre și Mare (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 04 Septembrie 2018, 17:21

Tuslamaua și plăcinta dobrogeană – bucurii culinare între Dunăre și Mare (reţeta Kerei Caliţa)

Dobrogea este noua și vechea Românie culinară, totodată! Între epoca lui Mircea cel Bătrân, stăpân până la Marea Neagră, și...

Tuslamaua și plăcinta dobrogeană – bucurii culinare între Dunăre și Mare (reţeta Kerei Caliţa)
Concurs ”Gustul ca patrimoniu”, pentru persoanele pasionate de gătit
Gastronomie 04 Septembrie 2018, 08:24

Concurs ”Gustul ca patrimoniu”, pentru persoanele pasionate de gătit

Acesta reprezintă prima acțiune din cadrul proiectului ”La Pas”, inițiat de Asociația Timișoara-Capitală Culturală Europeană...

Concurs ”Gustul ca patrimoniu”, pentru persoanele pasionate de gătit
Fasole și cârnați pentru turiștii saxoni (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 29 August 2018, 17:26

Fasole și cârnați pentru turiștii saxoni (reţeta Kerei Caliţa)

După echinocțiu, se știe, valurile se domolesc și oaspeții cu dolari și euroi dau năvală în insule, spre studiul anticelor...

Fasole și cârnați pentru turiștii saxoni (reţeta Kerei Caliţa)
Reţete tradiţionale la festivalul gastronomic „Hai la masă!”
Gastronomie 11 August 2018, 20:13

Reţete tradiţionale la festivalul gastronomic „Hai la masă!”

Mâncăruri preparate după reţete vechi, redescoperite şi reinterpretate de câţiva bucătari iscusiţi, vor putea fi degustate în...

Reţete tradiţionale la festivalul gastronomic „Hai la masă!”
Istoria Limonadei în 3 rețete: clasică (1853), cu vin (1902) și caldă (1913)
Gastronomie 07 August 2018, 16:33

Istoria Limonadei în 3 rețete: clasică (1853), cu vin (1902) și caldă (1913)

Alături de bragagii și salepgii, limonagii au împestrițat comerțul ambulant cu d’ale setei al vechilor București.

Istoria Limonadei în 3 rețete: clasică (1853), cu vin (1902) și caldă (1913)
ȘĂLATELE, vedetele concursului gastronomic de pe Valea Mureșului
Gastronomie 30 Iulie 2018, 08:42

ȘĂLATELE, vedetele concursului gastronomic de pe Valea Mureșului

Concursul gastronomic de pe Valea Mureșului este o provocare lansată echipelor care reprezintă comunitățile participante de a...

ȘĂLATELE, vedetele concursului gastronomic de pe Valea Mureșului
Bucătari cu suflet din Banat: Vor găti pentru 1.000 de oameni nevoiaşi
Gastronomie 25 Iulie 2018, 10:14

Bucătari cu suflet din Banat: Vor găti pentru 1.000 de oameni nevoiaşi

Un grup de bucătari din Banat a demarat un proiect prin care gătesc, cel puţin o dată pe săptămână, pentru nevoiaşi. Totul se...

Bucătari cu suflet din Banat: Vor găti pentru 1.000 de oameni nevoiaşi