Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gastronomie

Mâncare de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 26 Ianuarie 2017, 12:04

Mâncare de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Încropeală iuțita de oboseală, de foame și de venirea serii, cine mai stă de mâncare, la vremea fânului și-a seceratului?

Mâncare de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Storceag (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 25 Ianuarie 2017, 08:02

Storceag (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Storceagul se mănâncă într-un singur loc din România-la Sf. Gheorghe-Delta Dunării. E un amestec de bucătărie ucraineană și...

Storceag (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Pui la frigare, oltenesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 23 Ianuarie 2017, 11:17

Pui la frigare, oltenesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Temperamentală, explozivă și multiculturală, bucătăria oltenească ignoră vocile savante care o contestă până la a...

Pui la frigare, oltenesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ciorbă de midii (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 20 Ianuarie 2017, 08:16

Ciorbă de midii (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Madam Mioara din 2 Mai culege o grădină de roșii și ardei în timp ce fiu-său, Laurențiu, culege și el, din cealaltă grădină a...

Ciorbă de midii (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Tuslama populară (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 19 Ianuarie 2017, 07:56

Tuslama populară (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Mai simplă (normal) decât cea regală, tuslamaua gloatelor (am căutat un sinonim la „populara“, dar „multimista“ și „gloatara“...

Tuslama populară (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Borș românesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 18 Ianuarie 2017, 12:35

Borș românesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Între 1900 și 1948, în România au apărut, pe lângă nenumărate fascicole și broșuri cu tematică restrânsă, („101 găteli din...

Borș românesc (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Sos de mărar (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 09 Ianuarie 2017, 10:30

Sos de mărar (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Înspre dealurile vâlcene veți întâlni des o fiertură de lapte cu mărar, care se pune în toate-ciorbe, tocănițe, fripturi.

Sos de mărar (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Mămăligă pripită (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 05 Ianuarie 2017, 07:52

Mămăligă pripită (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Mămăliga rămasă pe culiser (făcăleț) nu se mănâncă, că tragi a sărăcie sau faci gâlci. (Gorovei)

Mămăligă pripită (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Borș de chitici (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 04 Ianuarie 2017, 14:58

Borș de chitici (Rețeta lui Radu Anton Roman)

În Moldova, pe Siret și pe Prut, țăranii fac acest borș vesel cu o mână de plevușcă ca pretext.

Borș de chitici (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Cartofi cu chimen (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 03 Ianuarie 2017, 11:00

Cartofi cu chimen (Rețeta lui Radu Anton Roman)

E o seară groasă și întunecată ca o miere bătrână (fac ce fac și tot la gastro-comparații mă întorc-dar cu tot ce am mai bun:...

Cartofi cu chimen (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Amigdalopita (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 29 Decembrie 2016, 13:35

Amigdalopita (rețeta Kerei Calița)

Pentru 40 minunate, dulci bucatele, sunt de trebuinta: 200 grame unt moale2 oua300 grame faina alba din grau greu de...

Amigdalopita (rețeta Kerei Calița)
Mămăligă pe pături (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 29 Decembrie 2016, 12:17

Mămăligă pe pături (Rețeta lui Radu Anton Roman)

În Maramureș, „Mamaliga pe paturi“ este una din bucatele de sărbătoare cele mai răspândite și mai înghițite de urmașii...

Mămăligă pe pături (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ciorbă oltenească de văcuță (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 28 Decembrie 2016, 08:34

Ciorbă oltenească de văcuță (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Taină: Cică gorjenii habar n-au să pună smântână în mâncări, în schimb oltenii aceștia ai noștri, da, și e de bine.

Ciorbă oltenească de văcuță (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Canapele anchois (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 28 Decembrie 2016, 06:46

Canapele anchois (rețeta Kerei Calița)

Proviantul pentru 6 persoane :o paine neagra mica100 grame unt

Canapele anchois (rețeta Kerei Calița)
Caracatița eleată (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 27 Decembrie 2016, 11:35

Caracatița eleată (rețeta Kerei Calița)

Proviant : o caracatita de Dodecanez de circa 1 kilogramo ceapa mare150 mililitri ulei extravirgin de masline50 mililitri...

Caracatița eleată (rețeta Kerei Calița)
Paturi moldovenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 23 Decembrie 2016, 08:19

Paturi moldovenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Până spre 1700, tazlaoanii făceau paturi cu napi, cu făină neagră de hrișcă (cereală care, ca și meiul sau bobul, dispare din...

Paturi moldovenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Plăcinta Sfântului Vasile (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 23 Decembrie 2016, 06:23

Plăcinta Sfântului Vasile (rețeta Kerei Calița)

Pentru o tava se cer : 400 grame faina fina200 grame unt400 grame zahar750 mililitri lapte (daca se poate, lapte de capra)

Plăcinta Sfântului Vasile (rețeta Kerei Calița)
Borș cu tocmăgei (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 22 Decembrie 2016, 16:13

Borș cu tocmăgei (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Esență de bunăstare moldovenească, borșul de găină a vindecat multe dimineți rănite de excese, mai ales dacă a fost însoțit...

Borș cu tocmăgei (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Varză fără carne (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 22 Decembrie 2016, 07:55

Varză fără carne (reţeta Kerei Caliţa)

Pentru zilele de post se cauta : o varza alba, sa zicem, de un kilogram200 grame orez albo ceapa rosie200 mililitri ulei de...

Varză fără carne (reţeta Kerei Caliţa)
Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 21 Decembrie 2016, 10:39

Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrica mondenități (sau mica joacă...

Ciorbă de dovlecei umpluți (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Imam Baialdî (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 21 Decembrie 2016, 09:49

Imam Baialdî (reţeta Kerei Caliţa)

Frumoasa si harnica Fatme, fata imamului din Bagdad, stia, ca nimeni alta, mermetul vinetelor umplute. Din fermecatele-i...

Imam Baialdî (reţeta Kerei Caliţa)
Plăcintă macedoneană cu spanac (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 20 Decembrie 2016, 09:37

Plăcintă macedoneană cu spanac (reţeta Kerei Caliţa)

Se aduc din gradina si camara: 500 grame spanac400 grame faina grisata200 mililitri undelemn de masline extravirgin

Plăcintă macedoneană cu spanac (reţeta Kerei Caliţa)
Pilaf bănățean (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 20 Decembrie 2016, 07:51

Pilaf bănățean (Rețeta lui Radu Anton Roman)

De la Deta, nimic nu e departe, nici măcar Trieste, ceva tot o să vă tulbure culorile tricolor-padaneze ale unui rissotto de...

Pilaf bănățean (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Șnițel de varză (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 19 Decembrie 2016, 16:51

Șnițel de varză (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Nimeni n-ar putea dezlega destinul unui șnițel de varză ardelenesc de un Riesling de Rin și de Aiud în același timp.

Șnițel de varză (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gușă de gâscă umplută (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 19 Decembrie 2016, 13:37

Gușă de gâscă umplută (rețeta Kerei Calița)

Se aleg 10 bucăţi (asta vine cam un kilogram) de guşă de gâscă trăită bine, după dieta de la Strasbourg, şi se umple...

Gușă de gâscă umplută (rețeta Kerei Calița)
Canapele de icre negre (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 17 Decembrie 2016, 07:56

Canapele de icre negre (rețeta Kerei Calița)

Proviantul este simplu, pentru 6 invitati: o paine neagra mica (neaparat neagra)100 grame de unt cu 70 % grasime (sau mai mult)

Canapele de icre negre (rețeta Kerei Calița)
Fasole făcăluită (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 16 Decembrie 2016, 09:49

Fasole făcăluită (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Magnifică însoțire pentru cârnați sau alte prăjeli de porc, fasolea bătută este în sine o bine mestecare, cu murături...

Fasole făcăluită (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ardei împănați (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 15 Decembrie 2016, 11:12

Ardei împănați (rețeta Kerei Calița)

Dupa numarul pelegrinilor, de sunt sase, 12 ardei grasi mici, de sunt doisprezece, 24 ardei dupa coloare diferiti, adicatelea...

Ardei împănați (rețeta Kerei Calița)
Ciuperci ciobănești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 15 Decembrie 2016, 07:57

Ciuperci ciobănești (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu-i trebuia prea multă imaginație transhumantului hațegan sau vrâncean, aflat în vârf de munte și în august ploios, ca să...

Ciuperci ciobănești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Sărmăluțe moldovenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 14 Decembrie 2016, 11:12

Sărmăluțe moldovenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Roșiile la Moldova, se fac în multe locuri: la Uricani, la Cotești, la Vutcani și Murgeni, la Iana, la Dealu Bujorului și...

Sărmăluțe moldovenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ciorba attică de linte (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 14 Decembrie 2016, 08:35

Ciorba attică de linte (rețeta Kerei Calița)

Zahereaua pentru 6 comeseni: 500 g linte cu bobul mic, cu coaja subtire, sanatoasa, curatata de gargaritecam trei litri de...

Ciorba attică de linte (rețeta Kerei Calița)
Prepeliță umplută a la Nana (reteţa Kerei Caliţa)
Gastronomie 13 Decembrie 2016, 09:37

Prepeliță umplută a la Nana (reteţa Kerei Caliţa)

Pentru 4 senatori , fara neveste sau ibovnice, se face trebuinta: 4 prepelite de curand rapuse150 grame ficati din alte...

Prepeliță umplută a la Nana (reteţa Kerei Caliţa)
Ardei umpluți ca-n Bucovina (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 13 Decembrie 2016, 09:21

Ardei umpluți ca-n Bucovina (Rețeta lui Radu Anton Roman)

E de ajuns să adaugi ceva, o moleculă de zahăr să zicem, sau să scoți ceva, un atom de pătrunjel, să înlocuiești un nimicut,...

Ardei umpluți ca-n Bucovina (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Mușchiuleți umpluți de Lipova (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 12 Decembrie 2016, 09:50

Mușchiuleți umpluți de Lipova (Rețeta lui Radu Anton Roman)

După ce taie porcul, meșterii cârnățari de prin Lugoj și Lipova (când povestește de ținutul romsvab al bunica-sii, Traianul...

Mușchiuleți umpluți de Lipova (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Scrumbie la Vadul Isaccii (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 12 Decembrie 2016, 07:33

Scrumbie la Vadul Isaccii (rețeta Kerei Calița)

Trebuitoare, dupa marimea scrumbiilor :La un kilogram scrumbii proaspat aduse din larg300 grame morcovi2 cepe mari500 grame...

Scrumbie la Vadul Isaccii (rețeta Kerei Calița)
Șașlâcul de Krimeia (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 09 Decembrie 2016, 12:55

Șașlâcul de Krimeia (rețeta Kerei Calița)

Toti trimisi Inaltului Devlet la Hanul nogailor stiau-ajunsi pe taramul Hoardei de Aur se vor bucura de saslacul...

Șașlâcul de Krimeia (rețeta Kerei Calița)
Fasole cu pastramă (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 08 Decembrie 2016, 17:09

Fasole cu pastramă (rețeta Kerei Calița)

Proviant pentru 4 galengii :1 kilogram pastrama de oaie de pe dealurile Anatoliei500 grame fasole uscata (se da prim cuvant...

Fasole cu pastramă (rețeta Kerei Calița)
Voiaj în Balkania cea gustoasă
Gastronomie 08 Decembrie 2016, 07:23

Voiaj în Balkania cea gustoasă

Fără de sfârșit sunt drumurile Balcanilor, în poveste! Și neasemuite sunt personajele care călătoresc pe aceste drumuri, în...

Voiaj în Balkania cea gustoasă
Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 07 Decembrie 2016, 13:15

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)

O fi el grâul, ba chiar și puii și cartofii, de pe dealurile Rupei, dar tuciul e săsesc.

Găluște cu carne și crumpe (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Cocoș cu bame (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 07 Decembrie 2016, 09:15

Cocoș cu bame (rețeta Kerei Calița)

Numarul comesenilor, dupa grandoarea cocosului curatat : un cocos mic se socoteste la 800 grame, un cocos mare la 3-4...

Cocoș cu bame (rețeta Kerei Calița)
Înturnat (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 06 Decembrie 2016, 08:58

Înturnat (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe Valea Frumoasei - locul acela unic dintre munți unde îngerii dorm tolăniți în răcoarea luncilor fermecate, iar pletele li...

Înturnat (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ciorbă rumeliotă de burtă (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 06 Decembrie 2016, 08:21

Ciorbă rumeliotă de burtă (rețeta Kerei Calița)

Se cer de la chelar pentru 6 comeseni :800 grame burta de vaca ( sau bou)100 grame unto ceapa mareun ardei gras rosu200 grame...

Ciorbă rumeliotă de burtă (rețeta Kerei Calița)
Ciorbă oltenească de pui (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 05 Decembrie 2016, 10:14

Ciorbă oltenească de pui (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Mai la toate serbătorile teranul tăie o găină, un cocoș, cel puțin un puiu. E de notat că, în multe localități, teranii...

Ciorbă oltenească de pui (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Cozonaci moldovenești - ziși și Babe Rusești - Rețeta Lui Radu Anton Roman
Gastronomie 02 Decembrie 2016, 10:52

Cozonaci moldovenești - ziși și Babe Rusești - Rețeta Lui Radu Anton Roman

Am reprodus din „Cartea de bucate“ a doamnei Ecaterina colonel Steriad această uluitoare rețetă de început de secol, mai...

Cozonaci moldovenești - ziși și Babe Rusești - Rețeta Lui Radu Anton Roman
Calcan în baie de galangal (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 29 Noiembrie 2016, 13:16

Calcan în baie de galangal (rețeta Kerei Calița)

Pentru un singur comesean , nu prea infometat, de trebuinta sunt :200 grame calcan sau limba de mare200 grame vin albo ceapa...

Calcan în baie de galangal (rețeta Kerei Calița)
Supă de găină cu găluște (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 29 Noiembrie 2016, 08:14

Supă de găină cu găluște (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ai zice că e o supă clasic-europeană dacă n-ar fi câteva amănunte recalcitrante pe care nu știi de unde să le începi și cum...

Supă de găină cu găluște (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Lapte de bou (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 28 Noiembrie 2016, 07:56

Lapte de bou (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Stranie mâncare ardelenească pe care moroșencele o fac cu lapte, iar moațele cu apă.

Lapte de bou (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Zărbuscă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 25 Noiembrie 2016, 10:07

Zărbuscă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de stână din Moneasa e cunoscută și în Parâng și în Ceahlău sub numele de Sârbușcă ori Sărbușcă. Nemtenii de urcă...

Zărbuscă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Chisăliță domnească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 24 Noiembrie 2016, 09:38

Chisăliță domnească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Mâncare de post și de Oltenia la rădăcină, chisălița asta domnească e nici așa nici altcum, și nici supă sau compot nu e. Dar...

Chisăliță domnească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Tochitură măcelărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 23 Noiembrie 2016, 09:56

Tochitură măcelărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

De Ignat, în ziua sacrificiului, tradiția cere o pomană, pomana porcului, un recital culinar, în (același) timp ce popa cere...

Tochitură măcelărească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
„Măi tătucă” (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 21 Noiembrie 2016, 07:25

„Măi tătucă” (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Cândva, la pomana porcului, se făcea și acest fel de mâncare, sănătos și zemos. Azi, doar moșii de pe văile Dornelor și-l mai...

„Măi tătucă” (Rețeta lui Radu Anton Roman)