Pentru o tava se cer : 400 grame faina fina200 grame unt400 grame zahar750 mililitri lapte (daca se poate, lapte de capra)
Esență de bunăstare moldovenească, borșul de găină a vindecat multe dimineți rănite de excese, mai ales dacă a fost însoțit...
Pentru zilele de post se cauta : o varza alba, sa zicem, de un kilogram200 grame orez albo ceapa rosie200 mililitri ulei de...
Citat cu greșeli tipografice dintr-un magazin ilustrat de epocă, semnat indescifrabil, la rubrica mondenități (sau mica joacă...
Frumoasa si harnica Fatme, fata imamului din Bagdad, stia, ca nimeni alta, mermetul vinetelor umplute. Din fermecatele-i...
Se aduc din gradina si camara: 500 grame spanac400 grame faina grisata200 mililitri undelemn de masline extravirgin
De la Deta, nimic nu e departe, nici măcar Trieste, ceva tot o să vă tulbure culorile tricolor-padaneze ale unui rissotto de...
Nimeni n-ar putea dezlega destinul unui șnițel de varză ardelenesc de un Riesling de Rin și de Aiud în același timp.
Se aleg 10 bucăţi (asta vine cam un kilogram) de guşă de gâscă trăită bine, după dieta de la Strasbourg, şi se umple...
Proviantul este simplu, pentru 6 invitati: o paine neagra mica (neaparat neagra)100 grame de unt cu 70 % grasime (sau mai mult)
Magnifică însoțire pentru cârnați sau alte prăjeli de porc, fasolea bătută este în sine o bine mestecare, cu murături...
Dupa numarul pelegrinilor, de sunt sase, 12 ardei grasi mici, de sunt doisprezece, 24 ardei dupa coloare diferiti, adicatelea...
Nu-i trebuia prea multă imaginație transhumantului hațegan sau vrâncean, aflat în vârf de munte și în august ploios, ca să...
Roșiile la Moldova, se fac în multe locuri: la Uricani, la Cotești, la Vutcani și Murgeni, la Iana, la Dealu Bujorului și...
Zahereaua pentru 6 comeseni: 500 g linte cu bobul mic, cu coaja subtire, sanatoasa, curatata de gargaritecam trei litri de...
Pentru 4 senatori , fara neveste sau ibovnice, se face trebuinta: 4 prepelite de curand rapuse150 grame ficati din alte...
E de ajuns să adaugi ceva, o moleculă de zahăr să zicem, sau să scoți ceva, un atom de pătrunjel, să înlocuiești un nimicut,...
După ce taie porcul, meșterii cârnățari de prin Lugoj și Lipova (când povestește de ținutul romsvab al bunica-sii, Traianul...
Trebuitoare, dupa marimea scrumbiilor :La un kilogram scrumbii proaspat aduse din larg300 grame morcovi2 cepe mari500 grame...
Toti trimisi Inaltului Devlet la Hanul nogailor stiau-ajunsi pe taramul Hoardei de Aur se vor bucura de saslacul...
Proviant pentru 4 galengii :1 kilogram pastrama de oaie de pe dealurile Anatoliei500 grame fasole uscata (se da prim cuvant...
Fără de sfârșit sunt drumurile Balcanilor, în poveste! Și neasemuite sunt personajele care călătoresc pe aceste drumuri, în...
O fi el grâul, ba chiar și puii și cartofii, de pe dealurile Rupei, dar tuciul e săsesc.
Numarul comesenilor, dupa grandoarea cocosului curatat : un cocos mic se socoteste la 800 grame, un cocos mare la 3-4...
Pe Valea Frumoasei - locul acela unic dintre munți unde îngerii dorm tolăniți în răcoarea luncilor fermecate, iar pletele li...
Se cer de la chelar pentru 6 comeseni :800 grame burta de vaca ( sau bou)100 grame unto ceapa mareun ardei gras rosu200 grame...
Mai la toate serbătorile teranul tăie o găină, un cocoș, cel puțin un puiu. E de notat că, în multe localități, teranii...
Am reprodus din „Cartea de bucate“ a doamnei Ecaterina colonel Steriad această uluitoare rețetă de început de secol, mai...
Pentru un singur comesean , nu prea infometat, de trebuinta sunt :200 grame calcan sau limba de mare200 grame vin albo ceapa...
Ai zice că e o supă clasic-europeană dacă n-ar fi câteva amănunte recalcitrante pe care nu știi de unde să le începi și cum...
Stranie mâncare ardelenească pe care moroșencele o fac cu lapte, iar moațele cu apă.
Ciorba de stână din Moneasa e cunoscută și în Parâng și în Ceahlău sub numele de Sârbușcă ori Sărbușcă. Nemtenii de urcă...
Mâncare de post și de Oltenia la rădăcină, chisălița asta domnească e nici așa nici altcum, și nici supă sau compot nu e. Dar...
De Ignat, în ziua sacrificiului, tradiția cere o pomană, pomana porcului, un recital culinar, în (același) timp ce popa cere...
Cândva, la pomana porcului, se făcea și acest fel de mâncare, sănătos și zemos. Azi, doar moșii de pe văile Dornelor și-l mai...
Nişte prieteni m-au invitat la ei la cină şi au pregătit la masă o reţetă simplă de cotlete de porc. Am vrut şi eu să...
Dacă vrem să combinăm rețeta de banana bread, care a devenit foarte populară în ultima vreme, cu crema lemon curd plus alte...
Ciudățenie ajunsă la putere între cele două războaie mondiale, recomandată și de Păstorel și de Casa Capșa-pe vremea când în...
Mai puțin aprige decât cele brăilene, brânzoaicele muntenești oscilează între a deschide masa sau a fereca-o între cele dulci.
O supă-ciorbă cu foarte mult zarzavat, „bruscata“ de pâinea uscată, rămasă de alaltăieri.
Nu-i mare diferență între o friptură vânătorească și o ciorbă. Pe lângă zarzavatul obișnuit, recunoști baza și tipicul...
Pe vremea când sarmalele se numeau găluște, păsatul ținea loc de orez, iar slănină se ținea că tot carne este, și Clujul se...
Altă gălușcuță, de pe la Beclean și Năsăud, care mult bună este și destul bine face, cu fierbințeala ei, lângă înghețul...
Încă o ciorbă din familia fierturilor ciobănești, făcută la stână, undeva, în Apuseni, din puținul ce l-a cărat măgarul și cu...
O coptură oltenească, descoperită (și) de Păstorel, vioaie și ușurică precum vara cea scurtă.
Pelincile (care apar și în Maramureș sub numele de „Pelincutele Domnului“) sunt vechi cât și orientul. Numite și Scutecele...
E o seară groasă și întunecată ca o miere bătrână (fac ce fac și tot la gastro-comparații mă întorc-dar cu tot ce am mai bun:...
Nu e casă în Bucovina în care, măcar o dată pe luna, să nu fie, pe masa duminicii, găluștele acestea (care sunt un fel de...
Nistrul, Prutul și cei 800 de metri de Dunăre să trăiască, dar și importurile de sturion și caviar din Caspică (apare, ca un...
Dacă te apuci să pui murături, cumpără de la piaţă şi lămâi, prune şi roşii. Vei face 3 conservă care îi vor înnebuni pe cei...
Am așezat odată, pe același platou, micile secrete fierbinți ale apusului nostru-șnitelul de varză și de ciuperci-cu...