Jumarile de rata reprezinta un preparat mai putin cunoscut, insa la masa voievodului Grigorie Vodă Ghica acestea reprezentau...
Ciorba de salată verde, dupa rețeta lui Radu Anton Roman este un fel de mâncare uşor de preparat, într-un timp destul de scurt.
Rulada de cocos este un preparat servit la ocazii speciale la curtea Cantacuzinilor.
Chiar daca nu esti un mare amator de peste, reteta de chiftelutele de icre te va atrage negresit.
Brânzoaicele de Brăila sunt o magnifică gustare între două țuici sau o intrare grandioasă între o țuică și o ciorbă.
Tambal de prc dambovitean este o reteta savuroasa, de pe vremea hanurilor in care marii boieri tineau ospete de pomina.
Puiul taranesc cu rosii si smantana, este o reteta extrem de delicioasa, cu iz moldovenesc, un preparat potrivit pentru orice...
Supa cu parul zanelor este delicioasa zeama de gaina cu taietei, specifica zonei Banatului si servita de oameni duminica,...
Pastele cu broccoli si fulgi de migdale reprezinta solutia ideala pentru un pranz sau pentru o cina rapida, rezultatul fiind...
Ciorba de perisoare de peste este un preparat culinar specific zonei Dobrogei.
Merdenelele cu branza sunt preferatele romanilor in ceea ce priveste patiseria traditionala.
Sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti. „Din...
„Distrează fleanca“ (amușe-gueule) spun franțujii la așa fel de bucățele. „Sa meargă vinul“ le spunem noi, cei câțiva flăcăi...
Ketchupul este unul dintre cele mai utilizate condimente din lume, dar cel aflat în magazine este procesat și plin de aditivi.
Rețeta veche: cighir. Acolo, în munții Epirului, un cioban cu turma săracă și-a luat soarta în mâini, și-a părăsit adăpostul...
Ciorba de fasole verde are dichisul ei, la Săliște. Și-o poveste de ținut minte! De la Radu Anton Roman citire.„Mie nu-mi...
Lanţurile de tip fast-food au intrat definitiv în viața noastră. Deși știm că mâncarea comercializată este nesănătoasă, tot...
Chiar dacă știuca e un pește arhieuropean și nu e revistă de pescuit din Finlanda până-n Sicilia unde să nu apară...
În bucătăria bunică-mi, odinioară, n-aveam altă de făcut decât să țin zdravăn covata, să nu se ridice o dată cu aluatul luat...
In Muntenia nu-i obiceiul a se face pască. Acolo se fac numai cozonaci. (Gorovei) Colacii de casa se impletesc numai in doua...
De la Curtea Regală care avea 2 baluri oficiale, unul la 1 ianuarie, celălalt în februarie – de la balurile particolere ale...
Cei întorsi de la cele școli înalte, alde Mihail Kogălniceanu, alde Anastasie Panu, Vasile Alecsandri, Alecu Cuza, Lascăr...
Un fel de cartofi umpluți, o mâncare nord-muntenească destul de răspândită între Rucăr și Pietrosița, dar, inexplicabil,...
Nu „se există“, în rotunda ( ca o gălușcă) și pofticioasa Transilvanie, zemuri curative, de oameni bolnăvicioși, apele...
În frământatul secol al XIX-lea, un anume Ghica, s-a viclenit împotriva Padișahului și, spre scăparea capului, a fugit în...
Picanca! Neașteptat și expresiv nume pentru o mâncărică căzăcească de pește, iute doar cât primește imaginația (că și ea are...
Este un preparat în stil tătar cu multe mirodenii, originar de la nogaii din Hoarda de Aur, cunoscuți în istorie ca oameni...
Regina dulciurilor orientalo-levantino-mediteraneene, baclavaua aparține, de drept, culturii antice, de unde a ajuns peste...
Pe la 1850, Stambulul păstra încă din vremea împăraților Bizntini -Mahalaua Francilor- numită Galata, alături Pera. Cu vremea...
Rar se așază mâncarea asta singură, asta-i evident, dar se vor găsi destui care s-o placă și s-o aprecieze și așa, mai...
Pe cât de savuroasă, de plină, de catifelată e ciorba asta-una din cele mai cuceritoare fierturi românești-pe atât e de...
(De Sfânta Varvara, 4 decembrie, n.m.) Mamele obișnuiesc să-și imbarbureze copiii, ungându-i pe față cu miere, cu apa în care...
Am avut bucuria, în urmă cu un deceniu, să îngrijesc apariția pe piață a reeditării celei dintâi cărți de bucate tipărite în...
Mâncare grea, temelie a bucătăriei țărănești din Gorj, loc muntos de păduri înfricoșate și ciobănie milenară.
Pe sub prunii și pe sub nucii valcenesti se face des o coptură ce părea a fi fost lăsată de sărăcuțul Alexie numai peștilor....
Prin comparație cu supele bănățene sau săsești, „zupa“ ardelenilor e mai subțire, mai puțin concentrată (o fi mai multă apă...
În Deltă se mănâncă curent, vara și iarna, sarmale cu pește, și se bea vin alb de la Istria, ori de Murfatlar, ce se găsește...
N-am gustat alviță de casă decât o dată în viață și în trecut (trist spune poetul: „ma-mprospatez cu dulcea-mi tinerețe...
Prajilă (papară, ratotă) se mai spune în Ardeal omletei, iar în Oltenia e o cârpeala de noră tânără și ne-nvatata: prin ia...
Printre puținele dulciuri țărănești care se fac, adesea reușit, și la cârciumile din oraș, unul din numeroasele feluri de...
O supă-ciorbă cu foarte mult zarzavat, „bruscata“ de pâinea uscată, rămasă de alaltăieri.
Aceasta compozitie a Contelui Alexandr Grigorievici Stroganov, urmasul unor vechi baroni rusi, este cel care a infiintat...
Și-n Banat și-n Ardeal, tăiețeii se fac în casă, numai din făină și ouă, slujind la orice, la supe, la mâncăruri cu sos, dar...
Mi s-a părut extrem de simpatic numele ăsta (acum, că a venit primăvara), așezat pe ceva bun de tot, un fel de ghiveci...
Intr-una din zilele de sarbatoare, cum ar fi 8 Martie, Kera Calita a pregatit rulada din purcelus de lapte umpluta cu fructe...
Zisă națională la ei în regiune, tocană de cartofi de pe valea Hartibaciului seamănă cu bucla strâns împletită de pe chelia...
Ciorba de stână din Moneasa e cunoscută și în Parâng și în Ceahlău sub numele de Sărbușcă ori Sârbușcă. Nemtenii de urcă...
Mai puțin cunoscută, această rețetă din Muntenia de sud l-a entuziasmat la vremea ei pe Păstorel, dar și pe generalul...
Bucătăria țărănească mi se pare singura despre care poți spune, în același timp, că e simplă și elaborată.
Nu-i cine știe ce, doar o prăjeală muiată cu ceva sos de ceapă și smântână (miroase deja a cină șvăbească) dar mănânci fără...
Pentru 6 elegante doamne la Sfanta sarbatoare Buna Vestire :