Ascultă Radio Antena Satelor Live

Gastronomie

Jumări de raţă. Rețeta Kerei Calița
Gastronomie 05 Mai 2017, 12:23

Jumări de raţă. Rețeta Kerei Calița

Jumarile de rata reprezinta un preparat mai putin cunoscut, insa la masa voievodului Grigorie Vodă Ghica acestea reprezentau...

Jumări de raţă. Rețeta Kerei Calița
Ciorbă de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 05 Mai 2017, 09:00

Ciorbă de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de salată verde, dupa rețeta lui Radu Anton Roman este un fel de mâncare uşor de preparat, într-un timp destul de scurt.

Ciorbă de salată verde (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ruladă de cocos (rețeta Kerei Kalița)
Gastronomie 04 Mai 2017, 17:21

Ruladă de cocos (rețeta Kerei Kalița)

Rulada de cocos este un preparat servit la ocazii speciale la curtea Cantacuzinilor.

Ruladă de cocos (rețeta Kerei Kalița)
Chifteluțe de icre (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 04 Mai 2017, 08:36

Chifteluțe de icre (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Chiar daca nu esti un mare amator de peste, reteta de chiftelutele de icre te va atrage negresit.

Chifteluțe de icre (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Brânzoaice de Brăila (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 03 Mai 2017, 11:15

Brânzoaice de Brăila (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Brânzoaicele de Brăila sunt o magnifică gustare între două țuici sau o intrare grandioasă între o țuică și o ciorbă.

Brânzoaice de Brăila (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Țambal de porc dâmbovițean (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 02 Mai 2017, 16:39

Țambal de porc dâmbovițean (rețeta Kerei Calița)

Tambal de prc dambovitean este o reteta savuroasa, de pe vremea hanurilor in care marii boieri tineau ospete de pomina.

Țambal de porc dâmbovițean (rețeta Kerei Calița)
Pui țărănesc cu roșii și smântână (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 02 Mai 2017, 07:37

Pui țărănesc cu roșii și smântână (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Puiul taranesc cu rosii si smantana, este o reteta extrem de delicioasa, cu iz moldovenesc, un preparat potrivit pentru orice...

Pui țărănesc cu roșii și smântână (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Supă cu părul zânelor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 28 Aprilie 2017, 11:43

Supă cu părul zânelor (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Supa cu parul zanelor este delicioasa zeama de gaina cu taietei, specifica zonei Banatului si servita de oameni duminica,...

Supă cu părul zânelor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Paste cu broccoli și fulgi de migdale
Gastronomie 28 Aprilie 2017, 11:32

Paste cu broccoli și fulgi de migdale

Pastele cu broccoli si fulgi de migdale reprezinta solutia ideala pentru un pranz sau pentru o cina rapida, rezultatul fiind...

Paste cu broccoli și fulgi de migdale
Ciorbă de perișoare de pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 26 Aprilie 2017, 15:28

Ciorbă de perișoare de pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de perisoare de peste este un preparat culinar specific zonei Dobrogei.

Ciorbă de perișoare de pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Merdenele (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 25 Aprilie 2017, 07:29

Merdenele (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Merdenelele cu branza sunt preferatele romanilor in ceea ce priveste patiseria traditionala.

Merdenele (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Sărmaluțe în foi de viță (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 24 Aprilie 2017, 06:06

Sărmaluțe în foi de viță (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti. „Din...

Sărmaluțe în foi de viță (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Sărățele muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 21 Aprilie 2017, 07:23

Sărățele muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)

„Distrează fleanca“ (amușe-gueule) spun franțujii la așa fel de bucățele. „Sa meargă vinul“ le spunem noi, cei câțiva flăcăi...

Sărățele muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Cel mai sănătos ketchup făcut în casă: Află care este cea mai bună rețetă
Gastronomie 21 Aprilie 2017, 07:06

Cel mai sănătos ketchup făcut în casă: Află care este cea mai bună rețetă

Ketchupul este unul dintre cele mai utilizate condimente din lume, dar cel aflat în magazine este procesat și plin de aditivi.

Cel mai sănătos ketchup făcut în casă: Află care este cea mai bună rețetă
Cighir (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 20 Aprilie 2017, 13:51

Cighir (rețeta Kerei Calița)

Rețeta veche: cighir. Acolo, în munții Epirului, un cioban cu turma săracă și-a luat soarta în mâini, și-a părăsit adăpostul...

Cighir (rețeta Kerei Calița)
Ciorbă de fasole verde ca la Săliște (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 20 Aprilie 2017, 10:03

Ciorbă de fasole verde ca la Săliște (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de fasole verde are dichisul ei, la Săliște. Și-o poveste de ținut minte! De la Radu Anton Roman citire.„Mie nu-mi...

Ciorbă de fasole verde ca la Săliște (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Secretele murdare ale lanțurilor de fast-food
Gastronomie 20 Aprilie 2017, 09:51

Secretele murdare ale lanțurilor de fast-food

Lanţurile de tip fast-food au intrat definitiv în viața noastră. Deși știm că mâncarea comercializată este nesănătoasă, tot...

Secretele murdare ale lanțurilor de fast-food
Ficăței de știucă în unt (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 19 Aprilie 2017, 14:13

Ficăței de știucă în unt (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Chiar dacă știuca e un pește arhieuropean și nu e revistă de pescuit din Finlanda până-n Sicilia unde să nu apară...

Ficăței de știucă în unt (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Cozonacul și pasca – o istorie, câteva etimologii și mai multe rețete
Gastronomie 16 Aprilie 2017, 13:33

Cozonacul și pasca – o istorie, câteva etimologii și mai multe rețete

În bucătăria bunică-mi, odinioară, n-aveam altă de făcut decât să țin zdravăn covata, să nu se ridice o dată cu aluatul luat...

Cozonacul și pasca – o istorie, câteva etimologii și mai multe rețete
Colaci de Sfântul Paște (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 14 Aprilie 2017, 13:32

Colaci de Sfântul Paște (Rețeta lui Radu Anton Roman)

In Muntenia nu-i obiceiul a se face pască. Acolo se fac numai cozonaci. (Gorovei) Colacii de casa se impletesc numai in doua...

Colaci de Sfântul Paște (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Terină de somon (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 14 Aprilie 2017, 06:20

Terină de somon (rețeta Kerei Calița)

De la Curtea Regală care avea 2 baluri oficiale, unul la 1 ianuarie, celălalt în februarie – de la balurile particolere ale...

Terină de somon (rețeta Kerei Calița)
Cunună din cotlete de porc (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 13 Aprilie 2017, 17:39

Cunună din cotlete de porc (rețeta Kerei Calița)

Cei întorsi de la cele școli înalte, alde Mihail Kogălniceanu, alde Anastasie Panu, Vasile Alecsandri, Alecu Cuza, Lascăr...

Cunună din cotlete de porc (rețeta Kerei Calița)
Cartofi „de pădure“ (sau „de Rucăr“) Rețeta lui Radu Anton Roman
Gastronomie 13 Aprilie 2017, 09:21

Cartofi „de pădure“ (sau „de Rucăr“) Rețeta lui Radu Anton Roman

Un fel de cartofi umpluți, o mâncare nord-muntenească destul de răspândită între Rucăr și Pietrosița, dar, inexplicabil,...

Cartofi „de pădure“ (sau „de Rucăr“) Rețeta lui Radu Anton Roman
Ciorbă ardelenească de lobodă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 12 Aprilie 2017, 14:52

Ciorbă ardelenească de lobodă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu „se există“, în rotunda ( ca o gălușcă) și pofticioasa Transilvanie, zemuri curative, de oameni bolnăvicioși, apele...

Ciorbă ardelenească de lobodă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Salată a la Russe (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 11 Aprilie 2017, 18:45

Salată a la Russe (rețeta Kerei Calița)

În frământatul secol al XIX-lea, un anume Ghica, s-a viclenit împotriva Padișahului și, spre scăparea capului, a fugit în...

Salată a la Russe (rețeta Kerei Calița)
Picanca (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 11 Aprilie 2017, 10:28

Picanca (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Picanca! Neașteptat și expresiv nume pentru o mâncărică căzăcească de pește, iute doar cât primește imaginația (că și ea are...

Picanca (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Sos Tartar (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 10 Aprilie 2017, 17:20

Sos Tartar (rețeta Kerei Calița)

Este un preparat în stil tătar cu multe mirodenii, originar de la nogaii din Hoarda de Aur, cunoscuți în istorie ca oameni...

Sos Tartar (rețeta Kerei Calița)
Baclava (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 07 Aprilie 2017, 08:17

Baclava (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Regina dulciurilor orientalo-levantino-mediteraneene, baclavaua aparține, de drept, culturii antice, de unde a ajuns peste...

Baclava (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Miel ca la Stambul (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 06 Aprilie 2017, 16:12

Miel ca la Stambul (rețeta Kerei Calița)

Pe la 1850, Stambulul păstra încă din vremea împăraților Bizntini -Mahalaua Francilor- numită Galata, alături Pera. Cu vremea...

Miel ca la Stambul (rețeta Kerei Calița)
Varză așezată (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 06 Aprilie 2017, 07:43

Varză așezată (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Rar se așază mâncarea asta singură, asta-i evident, dar se vor găsi destui care s-o placă și s-o aprecieze și așa, mai...

Varză așezată (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Borș de ciuperci (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 04 Aprilie 2017, 08:24

Borș de ciuperci (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe cât de savuroasă, de plină, de catifelată e ciorba asta-una din cele mai cuceritoare fierturi românești-pe atât e de...

Borș de ciuperci (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Plăcintă cu nuci (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 03 Aprilie 2017, 14:32

Plăcintă cu nuci (Rețeta lui Radu Anton Roman)

(De Sfânta Varvara, 4 decembrie, n.m.) Mamele obișnuiesc să-și imbarbureze copiii, ungându-i pe față cu miere, cu apa în care...

Plăcintă cu nuci (Rețeta lui Radu Anton Roman)
170 de ani de gastronomie dâmbovițeană. Cartea de bucate a Mariei Maurer, la aniversară
Gastronomie 31 Martie 2017, 15:45

170 de ani de gastronomie dâmbovițeană. Cartea de bucate a Mariei Maurer, la aniversară

Am avut bucuria, în urmă cu un deceniu, să îngrijesc apariția pe piață a reeditării celei dintâi cărți de bucate tipărite în...

170 de ani de gastronomie dâmbovițeană. Cartea de bucate a Mariei Maurer, la aniversară
Tocană haiducească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 31 Martie 2017, 06:32

Tocană haiducească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Mâncare grea, temelie a bucătăriei țărănești din Gorj, loc muntos de păduri înfricoșate și ciobănie milenară.

Tocană haiducească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Saramură de pui (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 30 Martie 2017, 08:21

Saramură de pui (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Pe sub prunii și pe sub nucii valcenesti se face des o coptură ce părea a fi fost lăsată de sărăcuțul Alexie numai peștilor....

Saramură de pui (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Zupă cu laste (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 29 Martie 2017, 10:01

Zupă cu laste (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Prin comparație cu supele bănățene sau săsești, „zupa“ ardelenilor e mai subțire, mai puțin concentrată (o fi mai multă apă...

Zupă cu laste (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Sarmale din pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 28 Martie 2017, 14:34

Sarmale din pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)

În Deltă se mănâncă curent, vara și iarna, sarmale cu pește, și se bea vin alb de la Istria, ori de Murfatlar, ce se găsește...

Sarmale din pește (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Alviță de casă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 27 Martie 2017, 08:14

Alviță de casă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

N-am gustat alviță de casă decât o dată în viață și în trecut (trist spune poetul: „ma-mprospatez cu dulcea-mi tinerețe...

Alviță de casă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 24 Martie 2017, 09:26

Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Prajilă (papară, ratotă) se mai spune în Ardeal omletei, iar în Oltenia e o cârpeala de noră tânără și ne-nvatata: prin ia...

Prajilă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Papanași muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 23 Martie 2017, 10:44

Papanași muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Printre puținele dulciuri țărănești care se fac, adesea reușit, și la cârciumile din oraș, unul din numeroasele feluri de...

Papanași muntenești (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Zamă țărănească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 21 Martie 2017, 13:53

Zamă țărănească (Rețeta lui Radu Anton Roman)

O supă-ciorbă cu foarte mult zarzavat, „bruscata“ de pâinea uscată, rămasă de alaltăieri.

Zamă țărănească (Rețeta lui Radu Anton Roman)
“Boeuf Stroganoff” (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 21 Martie 2017, 10:47

“Boeuf Stroganoff” (reţeta Kerei Caliţa)

Aceasta compozitie a Contelui Alexandr Grigorievici Stroganov, urmasul unor vechi baroni rusi, este cel care a infiintat...

“Boeuf Stroganoff” (reţeta Kerei Caliţa)
Tăieței la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 20 Martie 2017, 07:43

Tăieței la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Și-n Banat și-n Ardeal, tăiețeii se fac în casă, numai din făină și ouă, slujind la orice, la supe, la mâncăruri cu sos, dar...

Tăieței la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Grădinuca la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 17 Martie 2017, 08:32

Grădinuca la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Mi s-a părut extrem de simpatic numele ăsta (acum, că a venit primăvara), așezat pe ceva bun de tot, un fel de ghiveci...

Grădinuca la cuptor (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Ruladă din purceluş de lapte umplută cu fructe confiate (reţeta Kerei Caliţa)
Gastronomie 16 Martie 2017, 11:11

Ruladă din purceluş de lapte umplută cu fructe confiate (reţeta Kerei Caliţa)

Intr-una din zilele de sarbatoare, cum ar fi 8 Martie, Kera Calita a pregatit rulada din purcelus de lapte umpluta cu fructe...

Ruladă din purceluş de lapte umplută cu fructe confiate (reţeta Kerei Caliţa)
Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 16 Martie 2017, 08:59

Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Zisă națională la ei în regiune, tocană de cartofi de pe valea Hartibaciului seamănă cu bucla strâns împletită de pe chelia...

Tocană ardelenească de cartofi (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Zarbuscă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 15 Martie 2017, 13:29

Zarbuscă (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Ciorba de stână din Moneasa e cunoscută și în Parâng și în Ceahlău sub numele de Sărbușcă ori Sârbușcă. Nemtenii de urcă...

Zarbuscă (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Burtă de porc umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 14 Martie 2017, 11:59

Burtă de porc umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Mai puțin cunoscută, această rețetă din Muntenia de sud l-a entuziasmat la vremea ei pe Păstorel, dar și pe generalul...

Burtă de porc umplută (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Toci moldovenesc (Tocinei)-Rețeta lui Radu Anton Roman
Gastronomie 13 Martie 2017, 09:02

Toci moldovenesc (Tocinei)-Rețeta lui Radu Anton Roman

Bucătăria țărănească mi se pare singura despre care poți spune, în același timp, că e simplă și elaborată.

Toci moldovenesc (Tocinei)-Rețeta lui Radu Anton Roman
Cotlet de porc din Jimbolia (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Gastronomie 10 Martie 2017, 08:14

Cotlet de porc din Jimbolia (Rețeta lui Radu Anton Roman)

Nu-i cine știe ce, doar o prăjeală muiată cu ceva sos de ceapă și smântână (miroase deja a cină șvăbească) dar mănânci fără...

Cotlet de porc din Jimbolia (Rețeta lui Radu Anton Roman)
Crap umplut pe sos de măsline și surimi (rețeta Kerei Calița)
Gastronomie 09 Martie 2017, 15:21

Crap umplut pe sos de măsline și surimi (rețeta Kerei Calița)

Pentru 6 elegante doamne la Sfanta sarbatoare Buna Vestire :

Crap umplut pe sos de măsline și surimi (rețeta Kerei Calița)